Selectează pagina

Stresul și omul modern – 7 idei despre cum să gestionezi mai bine stresul

de | sept. 21, 2023 | Stres

În societatea modernă, stresul a devenit o prezență constantă. Cu toții ne confruntat cu perioade stresante când simțim că suntem copleșiți de provocările vieții de zi cu zi. Dar cum ne afectează stresul sănătatea, și mai important, cum putem să-l gestionăm eficient?

Stresul și omul modern
Cum să gestionăm stresul: 7 strategii practice

Nu mai este un secret că stresul poate avea un impact semnificativ asupra sănătății, fiind adesea numit „boala secolului XXI”. Peste 75-80% dintre vizitele la medic sunt legate de stres, iar stresul cronic a devenit o parte atât de comună a vieții noastre încât impactul asupra sănătății este adesea neglijat. Cu toate acestea, există speranță: poți să-ți monitorizezi nivelul de stres și să eviți efectele negative, abordându-l înainte să afecteze starea ta de sănătate. Iată câteva sfaturi privind modul de gestionare eficientă a stresului.

Ce este stresul?

Cu toții am simțit efectele stresului. Ne influențează modul în care gândim, simțim și ne comportăm. În doze mici este benefic, dar dacă durează prea mult timp, ne poate afecta sănătatea fizică și emoțională.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (www.who.int) „stresul poate fi definit ca o stare de îngrijorare sau tensiune psihică cauzată de o situație dificilă”. Stresul este răspunsul natural al omului la presiunea psihică care ne determină să facem față provocărilor și amenințărilor din viața noastră. Oricine experimentează stres în măsură mai mică sau mai mare, pentru că acesta este definit ca reacția fiziologică de apărare la care participa întregul organism la o formă percepută de presiune sau de amenințare.

Însă modul în care privim și răspundem la stres face o mare diferență pentru starea de bine a fiecăruia.

Stresul te împiedică să te relaxezi și este însoțit de emoții – de iritabilitate și anxietate, nu te poți concentra, poți experimenta dureri de cap sau alte dureri în corp, insomnii, probleme cu stomacul (lipsa poftei de mancare sau mâncat compulsiv). Stresul te poate face să te simți copleșit, frustrat, nervos sau să simți că viața ta scapă de sub control. Dacă există mai multe provocări în același timp, acest lucru nu face decât să crească îngrijorarea și anxietatea.

Stresul cronic poate agrava probleme vechi de sănătate, poate duce la depresie, poate crește consumul de alcool, tutun sau alte substanțe și atunci e necesară îngrijirea medicală pentru că simptomele încep să afecteze comportamentul zilnic (la școală sau la job).

Din fericire fiecare reacționează diferit la situațiile de viață – adaptarea și simptomele diferă de la o persoană la alta. În lumea noastră stresul este peste tot – totul se desfășoară în ritm alert, chiar și viața normală de zi cu zi poate declanșa stres (programul încărcat, termenele limită de lucru, traficul).

Stresul apare adesea atunci când întâmpinăm provocări în viață, chiar dacă sunt percepute ca pozitive sau negative. Unele dintre cele mai comune cauze ale stresului mental includ:

 • căsătoria sau divorțul
 • să dorești un copil sau perioada sarcinii, nașterea
 • pierderea unei sarcini sau a unei persoane dragi
 • interviurile, schimbarea jobului, deadline-uri
 • examene, teste, schimbarea grădiniței, școlii, bullying-ul
 • concedierea sau pensionarea
 • probleme financiare
 • o boală gravă sau alte boli
 • relațiile sociale, conflicte cu familia, prietenii, colegii
 • discriminarea de toate felurile
 • crize economice, dezastre naturale, război

 

Majoritatea dintre noi gestionăm bine stresul și continuăm să funcționăm. Dacă apar dificultăți în a face față stresului e bine să cauți ajutor / asistență medicală sau altă persoană – terapeut care să te susțină.

Ce face stresul cu corpul tău

În doze mici și pe termen scurt stresul poate fi un lucru bun, îmbunătățind concentrarea sau oferind o doză de energie pentru a finaliza proiecte. Dar nu poți sa trăiești mult timp în modul de urgență. În mod ideal, odată ce factorul stresor trece, corpul tău se liniștește și revine la o stare parasimpatică, relaxată.

Stresul declanșează sistemul nervos simpatic și răspunsul este de îngheț, luptă sau fugi. Se întâmplă că în sânge apare un val de hormoni de stres, cum ar fi cortizolul și noradrenalina. În acel moment respirația, pulsul și tensiunea arterială cresc, iar mușchii se încordează și corpul tău se pregătește să lupte pentru viața sau să fugă mâncând pământul.

Strămoșilor noștri le-a fost util când s-au confruntat cu prădătorii. Astăzi stresul nostru este mai puțin dramatic dar vine din toate direcțiile: programul de lucru încărcat, facturi și responsabilități familiale. Datorită vieții moderne, mulți trăiesc într-o stare de stres aproape constant și când stresul persistă prea mult timp, corpul poate rămâne blocat în modul de luptă sau fugi. Cu timpul, îți pot fi afectate sănătatea fizică și psihică.

Cum afectează stresul sănătatea

Principalul hormon de stres este cortizolul, care determină dezechilibre hormonale, ce pot perturba aproape toate sistemele corpului.

De exemplu, nivelurile ridicate de cortizol cresc rezistența la insulină, slăbește sistemul imunitar, și afectează sistemul digestiv.

Oamenii care sunt stresați cronic (nu prea intens, dar pe o durată lungă) pot deveni sensibilizați emoțional și pot duce la obiceiuri nesănătoase pentru a face față stresului – consumul de alcool, consumul de droguri recreative, jocurile de noroc sau cumpărăturile excesive.

De ce este important să fii conștient de nivelul tău de stres ?

Stresul pe termen lung crește riscul de probleme de sănătate mintală, cum ar fi burnout-ul, depresia și anxietatea. Are un rol important în alte afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul, obezitatea, bolile de inimă, hipertensiunea arterială, ateroscleroză, atrofia musculară, decalcifiere, amenoree și impotență.

Dar, stresul a devenit atât de comun în zilele noastre, încât mulți oameni nici măcar nu-și dau seama că sunt stresați deși controlul stresului este esențial în prevenirea bolilor cronice. Primul pas către ameliorarea răspunsului tău la stres este conștientizarea.

Conștientizarea răspunsului tău la stres te ajută să înțelegi ce îl declanșează și să identifici care sunt uneltele care ușurează cel mai bine stresul.

Cum se măsoară stresul

Sunt modalități de a obține claritate asupra nivelului de stres chiar dacă experiența fiecăruia este unică.

Există multe chestionare disponibile și online, dar acestea sunt doar un punct de plecare pentru a determina nivelul de stres și acuratețea este mică.

Dar există instrumente noi de urmărire a stării de sănătate. Stresul afectează inima – accelerează ritmul cardiac și determină creșterea tensiunii arteriale. Dar după ce factorul stresor a trecut, aceste elemente vitale revin la normal.

Măsurarea duratei de timp dintre două bătăi succesive ale inimii – variabilitatea ritmului cardiac te poate ajuta să evaluezi starea generală de sănătate și nivelul de stres. Modificările ritmului inimii de la bătaie la bătaie reflectă echilibrul dintre sistemele nervos simpatic și parasimpatic. Variabilitatea ritmului cardiac se măsoară cu o electrocardiogramă (EKG), dar acum sunt multe dispozitive mobile, ca brățările de fitness.

Răspunsul galvanic al pielii măsoară conductanța pielii și se folosește pentru determinarea nivelului de stres -> atunci când întâlnim un stimul emoțional, pielea devine un conductor mai bun de electricitate. Metoda tradițională este cu electrozi pe degete și un dispozitiv care trimite un curent electric slab pe piele. Acum există senzori portabili integrați în ceasuri inteligente și brățări de fitness și dispozitive de screening, cum ar fi mânuța pentru scanare ZYTO.

Scanarea ZYTO este o modalitate rapidă, simplă, nedureroasă – doar plasezi palma pe dispozitiv și programul îți oferă după 5-6 minute un raport al stării tale de bine pe plan emoțional și fizic.

Imagistica optică transdermală este o tehnologie nouă care utilizează o cameră digitală pentru a detecta modificările fluxului sanguin la nivelul feței, pentru a măsura ritmul cardiac, tensiunea arterială și chiar nivelul de stres psihic. Fluxul sanguin facial se schimbă în funcție de starea emoțională și nivelul de stres, iar determinarea poate fi realizată de la distanță – o modalitate ușoară, neinvazivă de a evalua stresul.

Cum să-ți îmbunătățești sănătatea

Stresul poate avea un impact uriaș asupra sănătății fizice și mentale. Nivelurile ridicate de stres pot crește riscul pentru o varietate de boli cronice. Urmărirea nivelului de stres te poate ajuta să acționezi înainte de apariția bolii. Evaluarea stresului poate fi un punct de plecare pentru un stil de viață sănătos si te poate ajuta să îl controlezi prin activitate fizică, un somn odihnitor și relaxare zilnică.

Există numeroase tehnici, metode și produse naturale care te pot sustine in calmarea stresului și obținerea homeostaziei. Dar adevărul este că efectele fizice pe care stresul le are asupra noastră depind în cea mai mare măsură de convingerile noastre – să încercăm să folosim un limbaj care să transmită celulelor corpului nostru mesaje de împuternicire, să ne întărească partea din sistemul imunitar care ne asigură depășirea stresului, să ne ajute să fim puternici și sănătoși.

Pentru a te ajuta să gestionezi stresul iată 7 strategii pentru a face față stresului și a trăi o viață mai echilibrată.

 1. Dormi suficient: fundația stării de bine

Somnul este fundația sănătății noastre mentale și fizice. Lipsa de somn poate amplifica stresul și afecta în mod negativ abilitatea noastră de a face față provocărilor cotidiene. Iată cum să îmbunătățim calitatea somnului:

 • Stabilește un program de somn: Mergi la culcare și trezește-te în fiecare zi la aceleași ore. Acest lucru ajută la stabilirea unui ritm circadian sănătos.
 • Creează un ritual de culcare: Înainte de somn, adoptă obiceiuri care te ajută să te relaxezi, cum ar fi cititul unei cărți, meditația sau o baie cu uleiuri esențiale.
 • Evită aparatura electronică: Cu cel puțin o oră înainte de culcare, evită utilizarea telefoanelor mobile sau a altor dispozitive electronice. Lumina albastră emisă de acestea poate perturba ritmul circadian.
 • Creează un mediu de somn confortabil: Asigură-te că dormitorul tău este întunecat, liniștit și bine aerisit. O saltea confortabilă și lenjeria curată pot face o diferență semnificativă.
 1. Mănâncă sănătos: hrană pentru stres redus

Alimentația joacă un rol crucial în gestionarea stresului. Anumite alimente pot amplifica nivelul de cortizol (hormonul stresului), în timp ce altele pot avea un efect calmant. Iată cum să abordezi alimentația pentru a reduce stresul:

 • Evită alimentele procesate: Alimentele procesate, bogate în zahăr și grăsimi nesănătoase, pot crește nivelul de stres. Încearcă să le reduci sau să le elimini din dietă.
 • Optează pentru alimente bogate în nutrienți: Fructe, legume, cereale integrale, nuci și semințe sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți care pot contribui la reducerea stresului.
 • Consumă alimente cu Omega-3: Peștele gras, semințele de in și nucile sunt surse bune de acizi grași omega-3, care au proprietăți antiinflamatorii și pot ajuta la menținerea stării de bine.
 • Hidratează-te corect: Deshidratarea poate agrava stresul. Asigură-te că bei suficientă apă pe parcursul zilei.
 1. Practică sportul: Eliberează endorfinele
 • Activitatea fizică moderată eliberează endorfine, hormonii fericirii, și poate reduce stresul. Nu este nevoie de antrenamente intense; o plimbare zilnică sau o sesiune de yoga pot avea un impact semnificativ. Iată cum să încorporezi mișcarea în rutina ta:
 • Stabilește un program de exerciții: Planifică momente în care să faci exerciții fizice și respectă programul. Este important să faci mișcare în mod regulat.
 • Alege ce-ți place: Selectează activități fizice care îți plac. Dacă te bucuri de ceea ce faci, este mai probabil să continui să faci sport în mod constant.
 • Mișcă-te în natură: Dacă ai ocazia, practică sportul în aer liber. Contactul cu natura și aerul proaspăt pot contribui la reducerea stresului.
 1. Folosește tehnici de relaxare: Găsește liniștea interioară

Meditația, rugăciunea, yoga, mindfulness și alte tehnici de relaxare pot ajuta la reducerea stresului și la restabilirea echilibrului interior. Iată cum să începi:

 • Meditația: Petrece câteva minute în fiecare zi meditând. Concentrează-te pe respirație și încearcă să eliberezi gândurile stresante.
 • Yoga și Mindfulness: Yoga combinată cu tehnici de mindfulness poate îmbunătăți conștiența de sine și te poate ajuta să gestionezi stresul în mod eficient.
 • Respirația profundă: Practicarea respirației profunde poate fi o modalitate rapidă de a-ți recăpăta calmul. În momentele de stres, oprește-te și inspiră adânc de câteva ori.
 • Relaxarea musculară: Această tehnică implică contractarea și relaxarea musculară treptată pentru a elibera tensiunea. Începe cu picioarele și avansează până la cap.
 1. Practică un hobby: Redescoperă plăcerea

Ocupațiile plăcute și pasiunile pot fi o modalitate excelentă de a te relaxa și de a scăpa de stres. Indiferent dacă îți place să dansezi, să călătorești, să mergi în natură sau să te dedici altor activități, alocă timp pentru hobby-urile tale.

 1. Cere și primește sprijin: Comunicare și conexiune

Când te simți copleșit de stres, nu ezita să împărtășești grijile cu prietenii sau familia. Sprijinul social este esențial în gestionarea stresului. Cu cât simți mai mult suport, cu atât mai bine te poți redresa atunci când stresul crește.

 1. Consultă un terapeut holistic: Eliberează tensiunea internă

Un terapeut holistic poate fi o resursă valoroasă în gestionarea stresului. Acești profesioniști folosesc tehnici variate pentru a te ajuta să eliberezi tensiunea acumulată și să obții o perspectivă, mai clară asupra situației tale.

Concluzie

Gestionarea eficientă a stresului este esențială pentru o viață sănătoasă și echilibrată. Prin aplicarea acestor 7 strategii, poți face față stresului cu încredere și poți îmbunătăți calitatea vieții tale.

Alege să acorzi atenție gestionării stresului și observă cum se transformă starea ta de bine. Este momentul să te dedici unui stil de viață mai sănătos și mai fericit.

Găsești aici informații mai detaliate despre 5 terapii holistice care te susțin în eliberarea stresului și echilibrarea ta fizică, emoțională, mentală, spirituală și energetică.

 

Aștept cu nerăbdare să îți transformi viața și ai mai multă pace și fericire. 

Împreună putem face această călătorie către o viață lipsită de stres, plină de liniște și echilibru. Vino și descoperă cum poți să îți transformi starea de bine și să atingi potențialul tău maxim!

0 comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

Sari la conținut